-

| 0 yorum ]
Sponsorlu Bağlantılar

Entansif Tarım Ve Tarım Bölgeleri : Andırın’ın çok az bir kısmında entansif tarım teknikleri uygulanır. Son yıllarda bu teknik bir artış göstermektedir. Entansif tarımın gelişmesinde, motorlu taşıtların artması yanında sulamalı tarımın ön plana çıkması, kredi olanaklarının kullanılabilir hale gelmesi, çiftçilerin bilinçlendirilmesi, tohumların seçilmesi, ilaçlama ve gübreleme gibi faktörlerin esas rolü olmakta ve yılda 2-3 çeşit tarım ziraatı yapılmaktadır. Böylece karpuz, mısır, pamuk, soya fasulyesi, turp, ıspanak, kavun ve özellikle de yer fıstığı tarımında büyük artışlar görülmektedir. Entansif tarımın başlıca görüldüğü bölgeler: Yeşilova ( Aşağı Andırın Ovası), Geben Ovası, Gökahmetli, Kumarlı, Bektaşlı, Beşbucak, Anacık, Akçakoyunlu, Alameşe, Darıovası, Haştırın, Akgümüş ve Kargaçayırı Bu tür tarım faaliyetleri yörenin iktisadi faaliyetine önemli katkılar sağlamaktadır.

.
Entansif Tarım: Çevresel faktörleri dikkate almadan, zirai katkı maddeleri kullanılarak, mümkün

olan en yüksek miktarda üretimi gerçeklestirmek için kullanılan tarımsal üretim yöntemi.

18

çerçevesinde, 1995 yılında yapılan bir düzenlemeyle çevre konularını OTP’nin

kapsamına almıstır. Bu program ile kimyasal maddelerin kullanımının sınırlandırılması

ve organik tarım faaliyetlerinin desteklenmesi öngörülmüs, entansif tarımdan kaba

tarıma geçilmesi hedeflenmistir. 1 Mayıs 1999’da yürürlüge giren Amsterdam

Antlasması ile sürdürülebilir kalkınma Toplulugun temel hedefleri arasına

alınmıstır.

Ürün çe

şitliliği entansif tarım sektörü oluşumuna neden olacağından buna ait teknik donanım da yoğunlaşmış olacaktır.

Entansif tarım

m yapısı , tarımda yüksek verim ve daha iyi bir refah düzeyine ulaşılmasını sağlamış, ancak çevre, gıda maddeleri ve tarımda çalışanlar ile ilgili bir çok sorunu da beraberinde getirmiştir (Rehber 1991).

Geleneksel tarım

mın en önemli amacı birim alandan en yüksek verim elde etmektir. Geleneksel tarımda doğal kaynakların yoğun kullanımı toprak, su ve hava kirliliği, tarım kimyasalları kalıntıları, doğal kaynaklardaki yıpranmalar artmış ve artan girdi kullanıma bağlı olarak üretim maliyeti yükselmiştir (Lampkin and Padel 1994).








0 yorum

Yorum Gönder