-

| 0 yorum ]
Sponsorlu Bağlantılar

18. yy. OSMANLI DEVLETİ
Gerileme Dönemi Padişahları:
1)- II. Mustafa (1695-1703) (IV. Mehmetin oğlu)
2)- III. Ahmet (1703-1730) (IV. Mehmetin oğlu)
3)- I. Mahmut (1730-1754) (II. Mustafanın oğlu)
4)- III. Osman (1754-1757) (II. Mustafanın oğlu
5)- III. Mustafa (1757-1774) (III.Ahmetin oğlu)
6)- I. Abdülhamit (1774-1789) (III.Ahmetin oğlu)
7)- III. Selim (1789-1807) (III.Mustafanın oğlu)

18. yüzyılda Osmanlı Devleti'nin Genel politikası:

Osmanlı devleti Karlofça ve İstanbul antlaşmaları ile birçok yerleri kaybetmiş, bu hal, o zamana kadar hiç toprak kaybetmemiş olan ve geçmişi başarılarla dolu olan Osmanlı devletine çok ağır gelmişti.
Osmanlı devleti 18. yy. çok büyük toprak kaybederek girmişti.II. viyana kuşatması sonunda çıkan son savaş ayrıca iç bünyede her bakımdan önemli bozukluklara sebep olmuştu.
Avusturya, Lehistan, Rusya ve Venedik'e toprak vermek zorunda kalan Osmanlı devleti bu kayıpları telafi etmek için; kuzeyde Rusya, batıda Venedik ve Avusturya, doğuda İran ile savaşa girmiştir. İran'la savaşa girmesinin en önemli nedeni batıda kaybettiklerini doğuda telafi etmektir.
İç bünyede başlayan bozukluklara karşı devlet adamları 18. yy. başlarından itibaren bazı önlemler aldılar. Bu çabalar belli bir süre için olumlu sonuçlar getirdi.
Hatta 18. yy. ilk yarısında belli ölçüde bir düzelme bile olmuştur. Osmanlı devleti bu dönemde kaybettiği toprakları geri almanın yanında batı bilim ve teknolojisinden yararlanmaya başlamıştır.

18. YÜZYILIN ÖZELLİKLERİ:
1)- Osmanlı Devleti 18. yüzyıla ilk defa toprak kaybeden bir devlet olarak girdi(KARLOFÇA). Bu yüzden
bu yüzyılın başlarında kaybettiği toprakları geri alma çabasına girdi.
2)- Osmanlı Devleti 17. yüzyılda en çok AVUSTURYA ile savaşmıştı. 18. yüzyılda ise en çok RUSYA ile
savaşacak.
3)- Kanuniden beri dostumuz olan Fransa 18. yüzyılın sonlarında(1798) Mısıra saldırınca bu ülke ile ilişkilerimiz bozulacak.
4)- Bu yüzyılda Osmanlı Devletinin toprak kaybı hızlanacak, Avrupanın bilim ve tekniği alınmaya çalışılsa da yeterli olmayacak, sonuçta Osmanlı Devleti Avrupanın üstünlüğünü kabul etmek zorunda kalacak.

Edirne Olayı ve III. Ahmet'in Padişah Olması

II. Mustafa Karlofça Antlaşmasından sonra Edirne'ye çekilmişti. Devlet işleri Şeyhülislam Feyzullah Efendinin eline kalmıştı.
Şeyhülislam bu durumdan yararlanarak yakınlarını önemli devlet memurluklarına getirmişti.
Bu sırada padişahın Edirne'de oturması, orada saraylar yaptırması birçok kişiyi telaşa düşürmüştü. Bunun üzerine Şeyhülislamın düşmanları ve çıkarları elden gidenler harekete geçerek padişahın İstanbul'a gelmesini istediler.
II. Mustafa İstanbul'a gelmemiş, bunun üzerine İstanbul'da cebecilerin etkin olduğu askeri bir isyan çıkmıştır.
Şeyhülislamın düşmanları bundan yararlanarak halkı ayaklandırdı. Edirne üzerine yüründü, şeyhülislam önce hapsedildi, sonrada idam edildi.
Asiler II. Mustafa'yı tahtan indirerek yerine III. Ahmet'i padişah yaptılar.(Bu olay cebeciler olayı olarak ta adlandırılır.)

18. yy. Avrupa'nın Durumu ve Osmanlı Devleti

III. Ahmet padişah olduğu sırada Avrupa'da Önemli gelişmeler olmaktaydı. İngiltere, Fransa ve Avusturya arasındaki İspanya tahtının veraseti konusunda başlayan anlaşmazlık 1701 yılında savaşa dönüştü.
İngiltere ve Osmanlı devleti arasında iyi ilişkiler devam ediyordu.
Venedik ise Mora'yı almasına rağmen Akdeniz ticareti önem kaybettiğinden çökmeye başlamıştı. Portekiz ve İspanya önem kazanmaya başlamıştı.
Avusturya ise Fransa ve Osmanlı devleti arasında oldukça yıpranmıştı. Lehistan, Osmanlı devleti ile dostça siyaset izlemeye başlamıştı. İsveç kralı Şarl Rusya ile çekişmeye başlayınca Osmanlı devletini doğal müttefiki ve dostu sayıyordu.
Bütün bunların dışında önemli bir güçte Rusya'ydı. Hem Avrupa hem de Osmanlı devleti için önemli bir tehlike haline gelmekteydi. Karadeniz'e açılmaya çalışıyordu.
Rusya'nın Batı Siyaseti
Rusya'nın başında bulunan Çar Petro, ülkesini Avrupa'nın en güçlü devleti haline getirmek istiyordu. Bunun yolununsa denizlere açılmaktan geçtiğini biliyordu.
Karadeniz'e açılma konusunda istediği gelişmeleri sağlayamayan Petro kuzeye dönerek Baltık denizine açılmak gayesi ile İsveç ile mücadeleye girişti.
Bu amaçla L...
Dökümanı bilgisayarınıza indirmek için buraya tıklayınız.

0 yorum

Yorum Gönder