-

| 0 yorum ]
Sponsorlu Bağlantılar


-Türkiyede Madencilik

7-Türkiyenin Kuşları
8-Türkiyede Çölleşme
9-Çevresel Metalurji ve Geri Kazanımı
10-Güzel Sanatlar İçinde Edebiyatın Yeri
11-Anket sonuçlarını ifade eden sunum 
12-Önemli noktaları öne çıkaran sunum 
13-Bir araştırmayı sunan sunum 
14-Bilgiyi yenileyen, pekiştiren, hatırlatan sunum 
15-Bir çalışma sonucunu açıklayan sunum 

İlginç konu ne demek ?

 ”Dünya güneşin etrafında döner.” desem ilginç gelir mi ? Hayır mı ? Ben de öyle düşünmüştüm.
Fakat bunu 500 yıl önce söyleseydim, oldukça ilginç geleceğinden eminim. Hatta o kadar ilginç gelirdi ki, Avrupa’nın korku salan Engizisyon mahkemesinde konuyla ilgili ufak bir sunum yapmamı bile isterlerdi. Tıpkı Kopernik’ten istedikleri gibi.
Yani
Kural 1: Bir şeyin ilginç olması için bilinmiyor olması gerekir.
Burada tüm dünyadan bahsetmiyorum tabiki. Dinleyicilerinizin (ve okulda yapacaksanız sunumu örneğin, öğretmeninizin de) hakkında pek bilgi sahibi olmadığı hemen her konu ilginç olacaktır. Yani ilginç konu bulmak için internette saatlerce dolanmaya gerek yok.
İyi de, ben insanların neyi bilip neyi bilmediğini nerden bileyim arkadaşım (tekerleme gibi oldu)? Herhalde gidip herkese tek tek ilgi alanlarını soracak halim yok! diyorsan, haklısın. Bu da bizi 2. Kural’a getiriyor:
Kural 2: Yeterince derinine inilen her konu ilginçleşebilir.

Şöyle ki, günümüz dünyasında o kadar çok ve çeşitli konu var ki, insanların hiçbirisi, hiçbir konunun detaylarına inemiyor. Örneğin sunum konusu Facebook. İşte size ilginç bilgiler: Eğer Facebook ülke olsaydı, 750,000,000 nüfus ile Hindistan’dan sonraya yerleşerek dünyanın en büyük 3.ülkesi olurdu. Türkiye ise 31 Milyon kullanıcı ile Facebook ülkesindeki 4. en büyük nüfusa sahip.
Tabiki sadece sayı ve istatistikler bir konuyu ilginç hale getirseydi, devlet istatikstik enstitüsünün aylık raporu, civardaki en ilginç şey olurdu (ki değil). Bu da bizi 3. Kurala getiriyor:
Kural 3: Konuları ilgi çekici hale getiren sizin heyecanınızdır.
Birkaç yıl önce aldığım Etkili Sunum Teknikleri eğitiminde, her birimiz bir konu seçerek sunumlar yaptık.Yanlış hatırlamıyorsam, herkesin 10 dakika anlatım ve 5 dakika soru-cevap için vakti vardı. Ben konuyu “Bilgisayar nasıl alınır?” olarak seçtim. (Bilgisayarlar konusunda gerçekten ilgili ve bilgiliyimdir). Normalde de bilgisayarlar üzerine konuşmaktan hoşlanırım. Neyse sonuç olarak tepegözle ve 4-5 slaytla yaptığım sunum kabaca 10 dakika falan sürdü ama soru-cevap kısmı 5 dakikayı çok çok aştı. Olay etkili sunum teknikleri eğitiminin dışına çıkıp, etkili bilgisayar seçme tekniklerine döndü diyebilirim 

  • Başka birisinden dinleyecek olsanız, hangisini dinlemek isterdiniz? Yanına 1 yıldız koyun.
  • O konu hakkında araştırma yapmanız gerekse, hangisi için daha kolay yapabilirdiniz? En kolayın yanına 1 yıldız koyun.
  • Sunum sonrasında soru sorulunca, hangisi hakkında daha zor sorulara cevap verebilirsiniz? Yanına 1 yıldız koyun.
  • Hangisi en güncel? Yanına 1 yıldız koyun.
  • Hangi konu, dinleyenlere en çok faydayı sağlayabilir? Yanına 1 yıldız koyun.

0 yorum

Yorum Gönder