-

| 0 yorum ]
Sponsorlu Bağlantılar


SAYFA 73 YORUMLAMA VE GÜNCELME BÖLÜMü


1-Bir töre komedisidir.

2-Müştak beyin alafranga takıntısı,görücü usulü evliliği onaylaması,ziba nın gelini bilreke yanlış getirmesi,sakinenin hile içinde olması,ebulşlaklaka nın rüşvet alması,batak esenin cehaleti


3-siz cevaplayınız.
4-yalancı dünya,muradına erdirmek,ağır başlı olmak,yüreğine inmek,aklını şaşırmak.
Şinasi konuşma diline ve halkın kültürüne önem vermesi deyim kullanmasına neden olmuştur.


5-Alafranga takıntısı ve gereksiz kibarlık içinde olan biridir. Bu hareketleri toplumun bir kısmı tarafından tuhaf ve komik bulnur.

Aynı toplumda kültürde yaşayan insanların böyle farklılaşmasını insanlar tuhaf bulur. Sevilmez ve alay edilirler


6-* a-b) Türkolog tanzimat sürecinde türklerin tarihinden gelen geleneksel halk oyunlarına ilgi göstermediklerini,buna rağmen modern tiyatroya yöneldiklerini söylemiştir. Şair evlenmesi halka ait unsurları barındırdığından milli bir oyundur.


6-Toplumun içinde kiminle evleneceğini bilmeden evliliğe razı edilen eşini ilk defa düğün gecesi gören daha nice gençler vardır. Asıl onların yaşadığı drama son vermek lazım


SAYFA 74 ETKİNLİKLERİ CEVAPLIYORUM>>>
7*
a) Romantizim etkisi görülür
b)Yazılış amaçları batılaşma ile toplum ve aile haytında başlayan çözülmeleri ve halkın sürdürdüğü yanlış inançları eleştirmek
c) toplumun o dönemi hakkında bize bilgi aktardığı için belge niteliindedir.
ç)Tanzimat döneminde okuma yazma oranınımn oldukça düşük olması sanatçıları tiyatroya yöneltmiş sanatçılar bu şekilde halka bilgi aktarmışlardır.
d)Büyük oranda batı yazarlarında ve düşünce akımlarından etkilenmişlerdir.


Resmin boyutu 56% (400x354) düşürüldü. Resmi orjinal boyutunda (891x788) görmek için buraya tıklayınız. Resmi yeni pencerede açmak için üzerine tıklayınız.

3- Dönemin sanatçıları yeni düşünce,anlayışları halka tanıtmak onu benimsetmek için sosyal temalar işlemişlerdir.
4-Çeviri halkın modern tiyatroyu tanımasına öncülük etmiştir çeviri tiyatrolarda daha fazla toplumsal konulara değinimiştir.

0 yorum

Yorum Gönder